Хиляди ултраортодоксални евреи прекъснаха провеждането на феминистка молитва на членове на движението „Жените на стената” на Международния ден на жената, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според изявление на движението се е стигнало до сблъсъци между двете групи и две жени са пострадали. Израелската полиция съобщи само, че е имало напрежение и размяна на обиди, без да уточнява дали има пострадали.

След като групите бяха разделени от органите на реда, жените са продължили молитвата си пред южната част от стената, където всички имат право да се молят.

Според в. "Аарец" хиляди ултраортодоксални младежи са се събрали на свещеното място при организиран опит да попречат на церемонията по повод 30-тата годишнина от създаването на Нешот хакотел. Вестникът съобщава, че младежите са плюли по събралите се жени, заплашвали ги и ги нападнали физически.

Снимка: EPA

„Жените на стената” е феминистка организация с членове от всички религии, която цели жените да получат правото да се молят пред Стената на плача. Техните церемонии включват песни, четене на Тората на глас и носене на религиозни облекла.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!