Четирима души бяха арестувани в Ерусалим след нови сблъсъци между израелските сили на реда и ултраортодоксални евреи, които се противопоставят на мерките за борба с коронавируса, съобщи днес полицията, цитирана от „Франс прес“ и БТА.

В неделя Израел започна да излиза постепенно от третата национална карантина, наложена през декември. Селищата на ултраортодоксални евреи обаче бяха обявени за „червени“ сектори, където здравните ограничения се отменят по-бавно.

Снимка: Reuters

Сблъсъци, понякога бурни, от няколко седмици противопоставят полиция и ултраортодоксални евреи, които отказват да спазват противоепидемичните мерки. В края на януари автобус беше подпален, а шофьорът му – ранен, в Бней Брак, близо до Тел Авив. Снощи стотици хора отново се събраха в ултраортодоксален квартал на Ерусалим, като повечето пренебрегнаха задължението да са с предпазна маска, свидетелства журналист от АФП.

„Спрете ожесточените действия срещу религията в Свещената земя!“ беше написано на иврит на плакат, носен от демонстранти. Подпалени бяха кошчета за отпадъци, а някои участници хвърляха камъни и други предмети по силите на реда, съобщи полицията.

За мнозина израелци ултраортодоксалните евреи харедим, които са 12 процента от населението, са до голяма степен отговорни за разпространяването на коронавируса в страната. Някои равини бяха призовавали последователите си да не затварят религиозните талмудически училища по време на трите карантини, за да може да продължи изучаването на религиозните текстове, независимо от здравните ограничения.

Израел провежда амбициозна кампания за ваксиниране на 9-милионното население. Официално регистрираните случаи на коронавирус са над 706 400, а починалите – 5200.

Снимка: Reuters

Детските градини и учениците от 6 до 9-годишна възраст от градове, които са определени като "зелени" и "жълти" и в тях разпространението на заразата е по-слабо, ще отворят утре.

В „червените“ селища присъствено и на открито ще се провеждат само образователни дейности с не повече от 10 участници, включително преподавателят.