Дискусиите за брекзит между британското правителство и опозицията стигнаха до задънена улица, още преди да са започнали.

Eкипът на Тереза Мей се събра на „Даунин стрийт” в търсене на отговора  – какво да се промени в нейния план, за да спечели одобрението на депутатите. Поне от втори опит.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин поиска от правителството да изключи възможността за напускане на Европейския съюз без споразумение, преди да започнат преговорите.

Премиерът Тереза Мей му отговори в писмо, че това е невъзможно и се обоснова, че такава стъпка не е в пълномощията на правителството.

Според Мей съществуват само два начина за избягване на брекзит без споразумение – британският парламент да приеме споразумение, или анулиране на резултатите от референдума за брекзита. А организирането на втори референдум би отнело повече от година, се казва още в документа на британското правителство.

Според Хилари Бен – депутат от Лейбъристката партия,  „вратата е отворена, ако има желание за промяна”.

Джъстин Грийнинг  от Консервативната партия отбелязва, че във всяка партия има разделение как да се продължи брекзит, а решението трябва да е общо.

„Сега е моментът да се върнем в Брюксел с категорични искания. Би било абсолютно нелепо, ако срокът на брезит бъде удължен и се окажем задължени да плащаме още повече за избиране на кандидати за евроизборите, просто защото не сме се оттеглили от ЕС”, смята и Джонсън - бивш външен министър на Великобритания.

„В надпревара с времето, консенсусът изглежда далеч, а посланието е едно: „Да се избегне сценария за излизане без сделка. И второ – най-сигурният начин за край на парламентарната криза е гласът на народа да бъде чут”, коментира Адам Прайс – депутат от Партията на Уелс.