Великобритания може да организира втори референдум за брекзит до една година. Това е разписано в документ, представен на британските депутати. От кабинета на премиера обаче са категорични, че втори референдум няма да има.

Британският парламент категорично отхвърли сделката по развода с Есвропейския съюз, но във вот на недоверие реши да остави Тереза Мей на поста министър-председател. Сега на ход е "План Б", който ще бъде представен в понеделник и се очаква да бъде гласуван на 29 януари.

„Депутатите показаха какво не искат. Трябва всички заедно да работим конструктивно, за да постигнем това, което парламентът иска”, посочи премиерът Тереза Мей.

От опозицията дойдоха първи сигнали за евентуален нов референдум.

„Ако правителството остане непримиримо, ако подкрепата на за алтернативата на лейбъристите бъде блокирана в партийна изгода и държавата се сблъска с потенциалната катастрофа да няма сделка, тогава наш дълг е да погледнем други възможности, включително - обществен вот”, заяви Джереми Корбин. 

Тереза Мей е категорична, че няма да иска удължаване на крайната дата за напускане на съюза - 29-ти март. Мей започва телефонен маратон с европейските лидери в търсене на решение, а еврочиновниците се подготвят за сценария с най-много неизвестни - брекзит без сделка.