Предани на американския президент Доналд Тръмп се обръщат срещу него след щурма на Капитолия, пишат световните агенции.

Бившият министър на правосъдието Уилям Бар, който подаде оставка преди празниците, определи поведението на президнта като „предателство на неговата длъжност и поддръжниците му“.

Според Бар подстрекаването на тълпата да окаже натиск върху Конгреса е недопустимо.

Уилям Бар беше един от най-лоялните и горещи привърженици на Доналд Тръмп в правителството. През декември той подаде оставка заради нарастващите разногласия относно безпочвените твърдения на президента за изборни измами.

Междувременно министърът на транспорта на Щатите Илейн Чао заяви, че подава оставка заради щурма на Капитолия. „Това е травматично и напълно предотвратимо събитие, тъй като привърженици на президента нахлуха в сградата на Капитолия след митинг, на който той изнесе реч. Това не притесни дълбоко по начин, който просто не мога да пренебрегна“, заяви Чао.

Различни медийни източници посочват, че минимум четирима служители в Белия дом от близкото обкръжение на Доналд Тръмп са подали оставките си след бунтовете във Вашингтон.

Според „Фокс нюз“ оставка е подадена от шефа на кабинета на първата дама и бивш прессекретар на Белия дом Стефани Гришам. Според канала зам.-секретарят по пресата Сара Матюс и секретарят по протоколните въпроси Рики Ничета са я последвали.

След тях и заместник-съветникът по националната сигурност Матю Потинджър е подал оставка.