Вече близо денонощие в Близкия изток цари примирие. Спирането на огъня влезе в сила в 2:00 ч. през нощта. Споразумението между "Хамас" и Израел беше постигнато с посредничеството на Египет, Катар и на бюрото на ООН в Йерусалим.

Световните лидери приветстваха прекратяването на огъня. За 11 денонощия взаимен обстрел палестинците дадоха най-малко 232 жертви. В Израел бяха убити 12 души.

Снимка: Reuters

Новината за примирието моментално доведе до оживление и радост. Отвориха ресторантите и откритите пазари. Но местните жители не са спокойни.

„До следващия път след две три години, тук нещата се променят често“, казва търговецът Джордж от Тел Авив.

„Как можехме да сме сме сигурни, като падат бомбите? Непрекъснато е огън-спиране, огън-спиране. Надяваме се да свърши скоро все пак“, казва друг търговец – Цвига.

В същото време в ивицата Газа честваха примирието като победа.

„Това е победа, Бог е над нас! Те избиха много хора, но пък се роди нашият внук, който расте здрав и ще стане силен човек . Аллах е велик!“, споделя Зейнат Ал-Джунди от град Газа.

„Искаме да се приберем у дома, не искаме само да празнуваме. Повярвайте ми - чувствам се като след поклонение в Мека и се прибирам у дома“, допълва Салуа Бартауи.

Снимка: Reuters

Световните лидери приветстваха примирието постигнато с посредничеството на Египет.

„Готов съм по всяко време да отпътувам за Близкия изток, ако това може да допринесе да се спре насилието и да помогне да се подобри животът на израелците и на палестинците“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Часове след спирането на огъня сблъсъците в Източен Ерусалим продължиха.