Заради мерките Лондон ще посрещне Новата година както никога досега. 2021 г. настъпва във Великобритания и с фактически Брекзит. 

Тази година тържествата няма да бъдат впечатляващи заради пандемията, която коренно промени облика на празника. За първи път Окото на Лондон няма да избухне във впечатляващи фойерверки, с които да отбележи първите минути на 2021 г. 

Думата на преминаващата година е локдаун. Въпреки започналото активно ваксиниране на населението и въведените само преди ден нови ограничения в опит да се справи с ескалиращата пандемия, премиерът Борис Джонсън каза, че очаква някаква съществена промяна не по-рано от април 2021 г. 

„В този критичен момент трябва да удвоим усилията си, за да ограничим вируса. Никой не съжалява по-горчиво от мен за тези мерки, но трябва да предприемем категорични действия веднага“, заяви Джонсън. 

Снимка: БГНЕС / EPA

Най-големият новогодишен парад в света, който традиционно се провежда на 1 януари по лондонските улици, няма да се случи в традиционния си вид. За първи път тази година той ще спази изискванията за изолация и ще се случи онлайн. 

Великобритания заделя и половин милион лири, за да може Биг Бен, който от 4 години е в ремонт, да отброи първата минута на 2021 г., която на Острова идва и с фактически Брекзит.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!