Великобритания е под тревога заради нов рязък ръст на заразените. Той се обяснява с новия вариант на коронавируса.

Обединеното кралство е изправено пред вероятността тази сряда, когато се преразглеждат действащите в момента мерки, да въведе национален „локдаун“, за да предотврати потенциална катастрофа през януари и февруари.

Въпреки блокадата новият щам, който се разпространява два пъти по-бързо, вече е открит и в други части на света.

В момента болниците в Англия лекуват повече пациенти с COVID-19, отколкото в пика на първата вълна през април.

„Много хора, разбираемо, са разтревожени, разочаровани и уморени, още повече сега, когато отново сме в окото на бурята с тази втора вълна на коронавирус, обхванала Европа и страната ни", казва Саймън Стивънс, директор на Национална здравна служба на Англия

Германия оповести,  че е открила данни за новия щам още през месец ноември. Случаи има вече в цяла Европа, в Южна Корея, Индия, Канада.

В Австралия  бяха регистрирани 129 случая на новия щам след масов купон на плажа Бронте в Сидни, за който очевидци твърдят, че е бил организиран от британски туристи, празнуващи Коледа.

„Полицейските служители ще бъдат упълномощени, съгласно здравните разпоредби да разпръскват хората, ако се събират в големи групи", Мик Уилинг заместник-началник на полицията в Нов Южен Уелс, Австралия.

Българското посолство в Лондон продължава да следи за българи, които се нуждаят от съдействие в усложнената ситуация.

От стотиците направени тестове на българи, преминаващи Ламанша по посока Франция, само един е с положителен антигенен тест. Ако и PCR теста на шофьора потвърди резултата, той ще бъде карантиниран в хотел в град Рочестър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!