„Гордото знаме на Ислямска република Иран в посолството на Иран в София е свалено наполовина в почит на човека, който не позволи черното знаме на ИДИЛ да бъде издигнато в столиците на някои страни, включително Ирак и Сирия. На човек, който не позволи последиците от съществуването на това ужасно явление да се проявят в европейските държави”.  

Това гласи официално прессъобщание на посолството на Иран в София по повод смъртта на генерал Касем Сулеймани, изпратено до българските медии.

„Командир Касем Сулеймани беше личността , представляваща най-ефективната сила в борбата срещу тероризма и екстремизма в Западна Азия. Той изигра важна и определяща роля в противодействието срещу  ИДИЛ, Ал Нусра и Ал Кайда”, пишат от легацията. 

Иранските дипломати определят убийството на Сулеймани като „страхливото и малодушно”, „опасен и глупав акт, който все повече показва терористичния характер на американското правителство, изразяващ се в подкрепата му за терористични групи в региона и по света”.

убийство на този човек от агресора, а именно престъпният режим на Съединените американски щати под прякото командване на Тръмп, представлява толкова опасен и глупав акт, който все повече показва терористичния характер на американското правителство, изразяващ се в подкрепата му за терористични групи в региона и по света. Всъщност този страхлив терористичен акт, който беше поръчан от американския президент,  изложи на показ американския държавен тероризъм пред всички.

„Съединените щати, които хвърлиха региона в несигурност чрез едностранни действия, системни нарушения на международното право, прекомерен натиск и икономически тероризъм над Иран, сега поставят същия този регион на ръба на истинска война чрез увеличаване на напрежението, войнствеността и прибягване до държавен тероризъм. Това е война, която, ако започне, ще има последствия и ще доведе до хаос в много страни!”, допълват от иранското посолство.

Този терористичен акт на САЩ на иракска земя беше остро осъден от иракския министър-председател и обявен за грубо нарушение на иракския суверенитет и териториална цялост. Тази терористична проява увеличи напрежението и враждебността в региона, застраши стабилността и мира и свидетелства за факта, че американският режим не иска мир, стабилност и сигурност.

Според Иран действията на Доналд Тръмп и воденото от него правителство са в противоречие с международното право могат да бъдат окачествени като агресия и  съгласно „чл.  5, изменение 2 от Устава на Международния наказателен съд, приети  през 2010 г., се разглежда като „престъпление“ и американският президент, който директно е разпоредил операцията, както и преките извършители de jure се смятат за международни престъпници, подлежащи на наказателно преследване”.

Целта на атаката е била да се отклони вниманието от процеса по импийчмънт на Доналд Тръмп, казват иранските дипломати.

„Обръщаме внимание, че висш служител на ООН от Службата на Върховния комисар за правата на човека категоризира този акт като „незаконен”, „нарушаващ международното право”, чиито извършители носят „индивидуална наказателна отговорност”

„Тази криминална атака срещу генерал-лейтанант Сулеймани е най-голямата стратегическа грешка на САЩ в западноазиатския регион и те няма лесно да избягат от последствията”, заявяват от мисията. 

„В заключение, наблягайки на правото на отговор от страна на Ислямска република Иран  в подходящо време и място, ще е очевидно , че отговорността за всички последици от това престъпно приключение ще бъде върху САЩ”.