Хиляди се включиха в погребалното шествие по улиците на Багдад в памет на иранския генерал Касем Сулеймани, убит при въздушен удар на САЩ в Ирак, предадоха световните агенции.

Освен генерал Касем Сулеймани, командващ подразделението за специални операции „Ал Кудс” при нанесения в петък в Багдад американски удар загина и неговият помощник Абу Махди ал Мухандис, командващ иракско паравоенно формирование.

Иран обеща твърда ответна реакция, засилвайки опасенията от военни действия.

Снимка: Reuters

Събралите се хиляди иракчани скандираха „Смърт на Америка”, докато шествието преминаваше през багдадския квартал Казимия.

Снимка: Reuters

То започна от храма на „Имам Кадим”, един от най-свещените обекти за шиитите. Много от участниците бяха облечени в черно и носеха иракски знамена или знамена на подкрепяни от Иран паравоенни формирования, които бяха лоялни към Сулеймани.

Погребението на генерала ще е в Зелената зона в Багдад, на него ще присъстват множество иракски лидери.

В погребалното шествие се включиха иракският премиер Адел Абдел Махди и лидерът на проиранските сили в иракския парламент Хади ал Амери. Насроченото извънредно заседание на парламента беше отложено за неделя, за да може депутатите да присъстват на погребението.