Съединените щати ликвидираха високопоставен ирански генерал. Жертвата е командирът на специалните части на Корпуса на пазителите на революцията Касем Сулейман.

Нападението беше извършено на летището в иракската столица Багдад, където генералът е кацнал на връщане от Сирия.

Снимка: btvnovinite.bg

Ударът е бил извършен от безпилотен самолет броени дни след безредиците пред американското посолство в Багдад.

При атаката са загинали още няколко ирански военни, както и командирът на една от най-мощните проирански милиции в Ирак.

Властите в Техеран се заканиха да отмъстят за загубата.

Снимка: btvnovinite.bg

Генерал-лейтенант Касем Сулеймани е бил следен от американското разузнаване от няколко години. Той пътувал в региона безпрепятствено, въпреки че е под санкциите на ООН заради иранската ядрена програма. Ударът е нанесен по два автомобила, на излизане от багдадското летище.

Сулеймани беше командващ на бригадите „Ал Кудс". Това са частите за специални операции на Корпуса на пазителите на революцията. А Корпусът е елитно военно-политическо формирование, част от въоръжените сили на Ислямската република.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тази временна радост на американците и на ционистите няма да продължи дълго и ще се превърне в страдание. Корпусът на пазителите на революцията, иранският народ и съпротивата по целия фронт на ислямския свят ще отмъстят за този мъченик”, заяви ген. Рамезан Шариф, говорител на Корпуса на пазителите на революцията.

Израел приветства покушението.

„Също както Израел, и Съединените щати имат право на самозащита. Касем Сулеймани е отговорен за смъртта на много американски граждани и други невинни хора”, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Кремъл нарече убийството „безразсъдна стъпка, дестабилизираща региона".

През април миналата година Съединените щати обявиха Корпуса за терористична организация. Президентът Тръмп коментира, че Сулеймани е трябвало да бъде ликвидиран много по-рано.

„Ние не искаме война с Иран. Но в същото време не можем да стоим безучастни и да наблюдаваме как Иран застрашава живота на нашите граждани, без да реагираме и да възпрем насилието”, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Покушението предизвика безпокойство на петролните пазари. Сорт „Брент" поскъпна с близо 3 долара до 69 долара за барел. А „Лек тексаски" се търгува около 63 долара, което е ръст с 4 процента.