Кой е Касем Сулеймани и защо убийството му ще има значими последици за Близкия изток? Какъв ще е отговорът на Иран?

Арабистът проф. Владимир Чуков и бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев с прогноза за ситуацията и баланса на силите в региона на изток от нас.

Снимка: btvnovinite.bg

Кой е генерал Сулеймани ?

Генерал Касем Сулеймани е символ на иранския шиизъм и олицетворяваше силовата иранска политика в региона, ръководи военните операции и всички антиамерикански акции в региона, категорични са експертите по Близкия изток. Заради силната му харизма, като главнокомандващ на елитния корпус „Ал Кудс”, той е сочен за приемник на самия аятолах Хаменей.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той е олицетворение на иранския режим там има две тенденции от една страна силната религия той е роден и израснал в Кум, но олицетворява и персийския национализъм, възстановяване на влиянието на Иран в малцинствата в региона в Сирия, Ирак, Ливан и Йемен”, обяснява проф. Чуков.

„Генерал Сулеймани има огромно значение за военните интереси на Иран в региона като харизматична личност се смяташе като наследник не само за президент, но и за върховен лидер. Oт външнополитически аспект Сулеймани беше сред основните играчи в сирийския конфликт  и беше от инициаторите на въвличането на Русия в Сирия. Срещал се е даже с президента Путин и е сред най- приближените хора на иранския режим”, отбелязва Милен Керемедчиев.

„Той беше човек, който натрупа голям опит във всички терористични актове, всякакви схеми. В Ирак, например, има 25 милиции, които директно се финансират от Иран и директно се командват от Касем Сулеймани. Всякакви тъмни операции бяха дело на този човек”, обобщава проф. Чуков.

Защо убийството на генерала, ръководил операциите на Иран зад граница ще има значими последици?

С убийството на Касем Сулеймани САЩ са показали, че има червени линии, които не бива да се преминават, категорични са анализаторите.

„Този удар и това убийство показаха, че САЩ могат да достигнат всеки главен играч в иранската политика навсякъде по света с прецизни операции. Показаха, че могат да връщат обратно операции, които се подготвят години наред от иранското правителство. Те показаха, че не могат да бъдат избутани от тяхната водеща роля в региона”, смята Керемедчиев.

Професор Чуков прави паралел между атаката срещу американското посолство в Багдад и това в Техеран преди 30 години в началото на ислямската революция, когато американските дипломати бяха държани като заложници две години и половина. Тази криза е струвала втория мандат на президента Джими Картър и очевидно това няма да бъде позволено отново.

„Това, което се случи, 1979 г. няма да се повтори. Тръмп подчерта, че не иска промяна на режима и война с Иран, но има критерии на които американците ще държат - всяко нападение ще има ответна реакция”, казва арабистът.

Какъв ще бъде ответния удар на Иран?

Според проф. Чуков последствията ще бъдат допълнителна ерозия на сигурността в региона и на държавата Ирак, която все повече прилича на съседна Сирия. Ответният отговор ще бъде удари в региона, но не и тотална война, категоричен е анализаторът.

„Това ще е пагубно, защото ще означава краят на режима на моллите, няма да е тотална война или декларация само”, подчертава Чуков.

Снимка: btvnovinite.bg

„Иран не са готови за пълномащабна война, но Иран са силни в друго. Въпреки че са изключително отслабени от тежките финансови санкции, чрез своите милиции и организации в региона могат да започнат партизанска война, отколкото пълномащабни военни действия. И икономически, и военно Иран не могат да си позволят това”, смята Керемедчиев.

Вдигането на нивото на готовност на военноморските сили на САЩ в Персийския залив и на израелските ВВС показва, че тяхното разузнаване очаква ответен отговор с партизански действия в региона - дали върху танкер, или върху петролни обекти през Йемен, а вероятно чрез Хизбула към постове които има американски военнослужещи. Целта ще е добре таргетирано действие, което да послужи за успокояване на общественото мнение в собствената държава.