Принц Филип оставя в наследство един пример за служба на страната си, на короната. Наследството му е свързано най-вече с това, което оставя като пример, на човек, който независимо от големите си заслуги, блестящата си военна кариера, се отказва от всичко, за да подкрепя кралицата в начина, по който тя носи короната, а това е един изключително впечатляващ начин, изключително впечатляващ житейски път, който той е минал. Това каза за bTV посланикът ни във Великобритания Марин Райков.

Има нещо, което не трябва да забравяме, че във Великобритания живеят над 180 000 българи и те не могат да не бъдат съпричастни към цялата тъга на британското общество в този момент, допълни той.

"Може да бъде намерена българска призма макар и не директна – тя е свързана с това, че херцогът на Единбург е роден православен, той е кръстен православен и до 47-ма година, до преди да се венчае с Елизабет, продължава да бъде част от нашата църква, преди да бъде приобщен към англиканската църква, той е от фамилията Батенберг".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!