Европейските партньори на Гърция отказват да обсъждат опрощаване на дълга на Атина, но са отворени за разсрочването му, каза португалският премиер Петро Пасос Коельо, цитиран от БГНЕС.

Има много широк консенсус в Европа да се откажат преговори за опрощаване на дълга. Това бе много ясно заявено на последната среща на върха на еврозоната, добави той.

Ние обаче сме готови да намерим схема на изплащане на този дълг и на лихвите му, която да помогне на Гърция да излезе от трудната ситуация в която се намира, добави Пасос Коельо по време на обиколка из страната.

Предстои еврозоната да даде решаващото си становище по предложенията за реформи на гръцкото правителство, които съживиха въпреки разделението надеждата за постигане на съгласие по нов план за подпомагане на Атина, така че страната да не излезе от еврозоната.

Предложените от Атина реформи, които предвиждат покачване на ДДС, съкращаване на пенсиите и приватизации, бяха посрещнати благосклонно в петък вечерта от кредиторите.

Но за да спаси репутацията си, гръцкото правителство се надява най-сетне да започне сериозен дебат за преструктуриране на дълга, който възлиза на 180% от БВП на страната или 320 милиарда евро.

Не мисля, че е лесно за който и да е ръководител на правителство в Европа да каже на страната си, че ще опрости няколко милиарда евро, от които всяка държава се нуждае, подчерта премиерът на Португалия.

Португалия приключи през май 2014 план за финансово оздравяване, който наложи тежки жертви в замяна на международен заем от 78 милиарда евро.