Без съгласие на държавите от Източния фланг на Алианса приключи срещата в Латвия. Съюзниците се опитаха да изгладят различията си относно военната помощ за Украйна и изхода от войната. За първи път на среща на Б9 няма да има обща декларация. След като не се видяха в София, Радев и Столтенберг успяха да разговарят в Рига.

„Първоначалното предложение на варианта за съвместно изявление, който включваше задължаването на всяка страна от Б9 да предоставя военна помощ, бе променен по мое изрично настояване. Всяка страна ще решава сама според своя преценка и възможности“, каза президентът Румен Радев.

Генералният секретар на НАТО настоя за по-добра координация на военните доставки към Киев. Съюзниците предоставят 99% от всички оръжия и военна техника.

„Помагаме на Украйна с боеприпаси, с обучение, военно оборудване и призовавам съюзниците да поддържат тази помощ и да я увеличат. Уверен съм, че са готови да го направят. Трябва да помним какво е това. Това е война, агресия. Русия атакува Украйна“, обясни Йенс Столтенберг. 

От Рига президентът Румен Радев каза, че Украйна сама няма материалните, финансови и човешки ресурси да постигне целите си.

Снимка: bTV

„Има различни виждания за военното ангажиране в този конфликт, аз мисля, че трябва да осъзнаваме реалностите. Да всички искаме час по-скоро международното право да възтържествува, да всички искаме Украйна да възстанови своята териториална цялост, Русия да прекрати своята агресия“, добави Радев.

Унгарският президент не уважи срещата на върха в Рига, но генералният секретар на НАТО планира визита в Унгария.