Полярни реакции предизвика планът на американския президент Доналд Тръмп за Близкия Изток.

Очаквано реакциите на предложението на президента Тръмп за палестинска държава със столица Източен Ерусалим бяха противоречиви. Част от плана предвижда и размяна на територии. Израел вижда шанс в това, докато палестинците напълно го отричат.

Планът беше обявен в Белия дом снощи в присъствието на премиера Нетаняху.

"Начертахте брилянтно бъдеще за израелците, палестинците и региона, което дава една реалистична пътека за устойчив мир", заяви Бенямин Нетаняху.

Палестинският президент обаче се противопостави.

"Ерусалим не е за продан, нашите права не са за продан и за пазарлъци. Вашата конспирация с този план няма да мине", категоричен беше Махмуд Абас.

Израелският министър на отбраната, който е коалиционен партньор в правителството на Нетаняху обяви, че е срещу признаване на палестинска държава. Според него планът на Тръпм е създал прозорец да се наложи израелски суверитет на една трета от окупирания Западен бряг.

В четиригодишната рамка палестинците трябва да постигнат споразумение с Израел за сигурността, да прекратят атаките на Хамас и да създадат свои институции в Абу Дис, Източен Ерусалим, който да е столица на палестинската държава.

Палестинците отхвърлят всяко предложение за столица, което не включва стария град на Ерусалим.

Може да се очаква напрежение в неделя, когато Бенямин Нетаняху ще обяви решението си. Тогава може да има ден на глева, подобно на протестите, които палестинците организираха по повод обявеното преместване на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим.