Сложната ситуация в Близкия Изток беше основна тема и в разговора между руския президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел.  Двамата се срещнаха в Москва, като обсъдиха и други наболели проблеми като кризата в Източна Украйна и конфликта в Либия.

Двамата лидери се договориха за провеждането на мирна конференция в Берлин за спиране на братоубийствената война в Либия. Руският президент обърна специално внимание на подкрепата, която Меркел дава за строителството на газопровода „Северен поток“ 2, който попадна под американски санкции.

Сред темите, по които са разговаряли още Меркел и Путин е и кризата в Източна Украйна. Те са обсъдили мерки за решаване на конфликта в контекста на прилагането на Минския „пакет от мерки“ от 2015 г., и споразуменията, постигнати на срещата на 9 декември 2019 г. в Париж.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че смъртта на иранския генерал Касем Сулеймани няма никаква връзка с посещението на Меркел в Москва.

На 3 януари при американска безпилотна атака беше убит вишестоящия военен в иранската армия.

Новините за смъртта му доведоха до рязка ескалация в напрежението между САЩ и Иран.  делегацията, ръководена от Меркел, ще присъства и външния министър Хайко Маас.