Целият свят отдава почит на най-дълго управлявалия монарх в британската история. И в този част политически лидери, общественици и граждани продължават да поднасят съболезнования.

Въпреки лошото време през цялата нощ хора от всички краища на Великобритания поднасяха цветя в памет на кралица Елизабет II пред на замъците Уиндзор, Балморал и Бъкингамския дворец.

Цветя покриха портите на британските посолства в целия свят. В знак на почит светлините на Айфеловата кула в Париж угаснаха, "Емпайър Стейт Билдинг" в Ню Йорк беше осветена в кралския цвят - лилаво, а знамената на европейските институции бяха свалени наполовина.

Траур беше обявен в Нова Зеландия и Австралия, които са сред 15 държави, на които Елизабет II беше държавен глава.

„Можем да намерим утеха в думите на Нейно Величество: ''Скръбта е цената, която плащаме за любовта", посочи австралийският премиер Антъни Албанезе.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн коментира, че това е момент на дълбока тъга.

„Няма съмнение, че днес се затваря една глава от историята. Заедно с това споделяме благодарността си към една невероятна жена, която имахме щастието да наречем наша кралица“, добави тя.

Кралят на Испания Фелипе обяви:

„Кралица Елизабет ще бъде запомнена като един от най-добрите монарси на всички времена заради нейното достойнство, чувство за дълг, смелост и отделеност“.

Най-големите в бизнеса и културата я почетоха с публикации в социалните мрежи. А сър Елтън Джон посвети песен в нейна памет по време на концерта си в Торонто.