Трима полицаи са ранени, а един човек е арестуван късно при поредните антиимиграционни протести на място, предназначено за настаняване на кандидати за убежище в Дъблин, съобщи БГНЕС, цитирайки местните власти.

Това е последният от поредицата сблъсъци на мястото в бедстващо северно предградие на ирландската столица през последната седмица, предаде АФП.

Полицията съобщи, че планираното за 19 юли събрание на обществеността на мястото първоначално е преминало "мирно", след което се е превърнало в "инцидент с нарушаване на обществения ред".

На строителната площадка е избухнал пожар, а полицията е била подложена на "вербално и физическо насилие, включително хвърляне на камъни, бетонни тухли и други предмети".

От Гарда - националната полиция на Ирландия - съобщиха, че полицаите са използвали лютив спрей и палки, за да се "защитят".

"Трима служители на An Garda Siochana са ранени. Единият член е бил прехвърлен в болница тази вечер за лечение на нараняванията по лицето", се казва в изявление на полицията.

 

Арестуван е един мъж на около 20 години, обвинен в нарушаване на обществения ред.

Размириците се случиха само няколко дни след като избухна насилие на мястото за планираното настаняване в бивша фабрика за бои в района на Кулок.

Предвижда се в него да бъдат настанени около 500 лица, търсещи убежище.

На 15 юли най-малко 21 души бяха арестувани, след като бяха нападнати полицейски автомобили и бяха подпалени машини.

Последното насилие се случва на фона на засилващите се крайно десни настроения, докато правителството се бори да отговори на рязкото увеличаване на броя на пристигащите кандидати за убежище и на по-широкия недостиг на жилища.

През ноември миналата година централната част на Дъблин беше обхваната от размирици, след като крайно десни профили в социалните медии подстрекаваха към протести след нападение с нож над ученици от страна на ирландски гражданин от имигрантски произход.

Зачестиха и случаите на подпалване на сгради в Ирландия, планирани за настаняване на търсещи убежище, като от 2023 г. насам са регистрирани няколко десетки пожара в такива имоти.