Единият от загиналите в пограничното полско село Пшеводув беше погребан с почести днес. Това бе първото от общо две погребения след инцидента, при който паднала там ракета уби двама души и породи опасения, че войната в Украйна може да прерасне в по-мащабен конфликт.

Двете жертви потопиха селото в скръб. Преди погребението местният свещеник Богдан Важни описа двамата загинали като "много добри хора". Техни съселяни разказаха пред Ройтерс как са помагали на украински бежанци.

Изпратиха единия от загиналите от ракетата в Полша
Снимка: EPA

Полските власти решиха траурните церемонии да бъдат организирани с елементи на държавни погребения - с почетна рота и официални представители, но призоваха всички да уважат трагедията на близките и да съобразят с това поведението си.

Мъжът, погребан днес, е 62-годишният Богуслав, който работел в местния обект за сушене на зърно, когато там паднала ракетата. От уважение към семействата им повечето медии не публикуваха фамилните имена на жертвите, предаде БТА. Погребението на другия загинал, 60-годишния Богдан, ще е утре.