На 86-годишна възраст почина големият полски композитор и диригент Кшищоф Пендерецки.

Музикантът е издъхнал в родния си град Краков. Според полските медии, които цитират основаната от съпругата му Елжбета асоциация „Лудвиг ван Бетовен“, Пендерецки е починал след дълго боледуване.

Снимка: Reuters

Той е смятан за един от най-великите и иновативни съвременни композитори, предаде БТА.

Пендерецки е отличен с редица награди и през дългата си кариера е работил със симфонични оркестри в Европа и САЩ.

Той има спечелени 4 награди „Грами“ - през 1988 г., 1999 г. - в две категории, и 2017 г. Композирал е музика за филми на световноизвестни режиьори като Стенли Кубрик, Мартин Скорсезе и Дейвид Линч.

Снимка: Reuters

Бляскавата кариера на Пендерецки започва през 1959 г., когато три негови композиции – „Строфи“, “Еманации” и “Псалмите на Давид” печелят първите три награди на Конкурса за млади композитори във Варшава.

Той се налага като една от големите фигури на полския авангард през 60-те години на миналия век с композицията си „В памет на жертвите от Хирошима“ за струнен оркестър.

През 2011 г. работи над албум заедно китариста на рок групата „Рейдиохед“ Джони Грийнуд и композитора на електронна музика и продуцент Афекс Туин.

За разлика от повечето композитори от неговото поколение, Пендерецки се вдъхновява от религията и това е намерило отражение в някои негови творби, сред които „Страсти по Лука“.

Снимка: Reuters

Кшищоф Пендерецки е роден на 23 ноември 1933 г. в Дембица в Южна Полша. Когато е 18-годишен, е приет в Консерваторията в Краков. Бил е преподавател в редица университети