На 95-годишна възраст почина Джон Хуболт - инженерът, чийто принос в космическата програма на САЩ е бил ключов за успешната лунна мисия на НАСА през 1969 г., предадоха осведомителните агенции. Хуболт е починал във вторник в старчески дом в щата Мейн след усложнения на болестта на Паркинсон, съобщи неговият зет Тъкър Уитингтън.

На уебсайта си НАСА пише, че по времето на космическата надпревара със Съветския съюз, идеите на Хуболт са подействали като катализатор за това САЩ да възприемат научни и инженерни теории, които успешно извеждат екипажи на "Аполо" до луната и обратно. С дейността си през 60 те години той убеждава ръководството на космическата агенция да се съсредоточи върху плана за изстрелване на модул с хора от окололунна орбита, вместо изстрелване на ракета от Земята или на космически кораб от околоземна орбита.

Хуболт е твърдял, че т.нар. лунна орбитална среща не само ще бъде по-лесно осъществима от техническа и финансова гледна точка от другите два варианта, но е и единствената възможност да се изпълни поставената от президента Джон Кенеди задача за изпращане на човек на Луната до края на десетилетието.

НАСА описва като "голяма стъпка" фактът, че Хуболт излага идеите си, подкрепени преди това от Вернер фон Браун, в частно писмо до новопостъпил директор на НАСА през 1961 г. През следващата година неговият план за полет е включен в програмата "Аполо".