Основната заподозряна за атентата е пристигнала в района на „Истиклял“ час преди взрива. Това показват кадри от охранителни камери, които разпространиха местни медии.

От кадрите, разпространени в турски медии, се вижда, че Ахлам Албашир пристига на площад „Таксим“ в 15:17 ч. местно време. Тя е със забрадка, раница и чанта в ръка. 12 минути по-късно идва и сяда пред магазин. Остава там точно 41 минути. Отдалечава се и 3 минути по-късно бомбата избухва.

Междувременно вече е ясна и ролята на част от задържаните.

Сред задържаните  са двама братя - Ахмед и Амар. Задачата на Ахмед била да скрие основната заподозряна Ахлам Албашир, а след това да я отведе в Гърция.

Амар пък трябвало да закара мъжа, който се представял за съпруг на Ахлам, в Одрин, а той да влезе в България, пишат местни медии. По непотвърдена информация Амар е изпълнил задачата си.

Задържани са и колегите и шефовете на Ахлам. Хората в Турция казват, че нямат съмнение кой седи зад атаката, въпреки че не искат да го назоват  пред камера.

Мария е българка, която живее в Турция  повече от 20 години и разказа, че
такива атентати са се случвали и то свързани точно с този район.

Местните казват, че мястото на атентата едва ли е избрано случайно. В този район освен че имя много туристи, има и редица консулства и представителства на чужди фирми.

Така през ноември 2003 г. при бомбени експлозии в центъра на Истанбул, загиват близо 20 души.

Днес хората в Истанбул се надяват никога повече да няма атентати. И казват - не се страхуват. А се обединяват срещу терора.