Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че при техническото подслушване след нападението в Истанбул терористичната организация е издала инструкции терористката да бъде убита, предаде турската частна телевизия НТВ. 

"Те имаха план да убият терористката и да ни попречат да разкрием цялата мрежа. Но нашите сили за сигурност не позволиха въпросът да бъде прикрит", каза той, добавяйки, че е задържано и лицето, натоварено със задачата да я ликвидира.  

При вчерашния атентат на една от най-оживените пешеходни улици на Истанбул загинаха поне шестима души, а над 80 бяха ранени. 

Сойлу заяви, че извършителката е щяла да бъде отведена в Гърция, ако не е била заловена от турските власти. Турция отказа да приеме съболезнованията, изразени от Съединените щати по повод на експлозията. 

"Не приемаме, отхвърляме изказаните съболезнования от американското посолство", заяви Сойлу.

В обвинения към САЩ, разпространени от други турски медии, министърът оприличи съболезнователното послание на действията на "убиец, който пръв отива на местопрестъплението".

Турция обвинява САЩ за подкрепата им за Силите за защита на народа, кюрдска милиция в Сирия, която според Анкара е сирийското разклонение на терористичната Кюрдска работническа партия.

"Дипломатическата мисия на САЩ в Турция е дълбоко натъжена от експлозията в Истанбул този следобед. Изказваме искрените си съболезнования на семействата на загиналите и пожелаваме бързо възстановяване на ранените", се посочва в съболезнователното послание на посолството на САЩ в Анкара. 

Операциите по случая продължават.