Интерпол издирва и мъж, заподозрян за експлозията в Истанбул. Възможно ли е той да се намира в България, както твърдят гръцки медии?

Новината, че Интерпол издирва мъж, за когото се предполага, че е съпричастен към взрива съобщиха снощи гръцките медии. Те твърдят, че Интерпол е разпространил информация за въпросния човек на съседните на Турция страни, предупреждавайки ги да бъдат внимателни и при опит заподозреният да влезе на чужда територия – да го арестуват. 

Гърците твърдят, че са направили проверка и мъжът не е на тяхна територия. Като основните съмнения са, че издирваният най-вероятно вече е напуснал Турция и е на българска земя. Официално потвърждение или опровержение на информацията към този момент – няма. 

Мъжът е познат на основната заподозряна - Ахлам ал Башир, бил нейн съквартирант. Засега информацията, която оповестяват медиите в Турция е, че Ашлам е влязла в страната преди 4 месеца с мъж, с когото са се представили за съпруг и съпруга Дали това е и човекът, който се издирва – не е ясно.

На втория ден след терора, животът в мегаполиса се връща към нормалното. Днес и последните материални щети бяха отстранени.

„Това е старата Искиклял. Винаги е много оживено и пълно с хора, дошли тук, за да пазаруват или да се насладят на ресторантите“, казва Ибрахим Остюрк.

Той допълва, че едва ли има турист в Истанбул, който да не се разходи по една от знаковите улици в града.

Джина от Филипините е тук от 4 дни. Казва, че всеки ден пътят й минава оттук. Включително и в злополучната неделя.

„Ние сме отседнали тук, на около 2 минути пеша. Когато чухме какво е станало, бяхме от другата страна на града. Върнахме се насам и видяхме полиция, линейки“, разказа Джина.
 
За по-голяма безопасност направиха промени по Истиклял. През изминалата нощ цялата улица беше затворена, включително за пешеходци, за да могат да бъдат премахнати всички големи саксии.

Именно в близост до такава саксия беше поставена чантата с бомбата.

А ето тази снимка трогна Турция - разбитата детска количка на 3-годишната Алмеда Синан.

В неделя тя и родителите и са на метри от експлозията. Количката и детето буквално политат във въздуха. Бащата успява да спаси Алмеда. С всички сили тича до най-близката болница. Днес цялото семейство е добре.