Русия ще отговори на молбата на турския президент Реджеп Ердоган към президента Владимир Путин да се окаже съдействие за евакуацията на чуждестранните граждани, които са „държани като заложници от националистите“. Това съобщи в неделя сутринта началникът на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация Михаил Мизинцев, предаде ТАСС.

Мизинцев обяви, че „в съответствие с молбата на президента на Република Турция към президента на Руската федерация е взето решение за оказване на пълно съдействие на евакуацията на граждан9и на чужди страни“.

По думите му за тази операция о6т 00:00 ч. московско време действа хуманитарен коридор от Мариупол до Бердянск. От Бердянск евакуираните ще могат да изберат дали да се прехвърлят на руска територия в „Република Крим“ или в подконтролните на Киев области.

Мизинцев е категоричен, че Русия ще спазва прекратяването на огъня за хуманитарен коридор, но допълва, че такава евакуация е възможна само при съдействието на украинските въоръжени сили.

В събота Мизинцев обвини Червения кръст за провала на евакуацията на цивилни от Мариупол. По думите му Международният комитет на Червения кръст е демонстрирал своята неспособност да окаже помощ на нуждаещите се от евакуация.

Според него колите на Червения кръст заедно с празните автобуси са потеглили с голямо закъснение и не са успели да стигнат до Мариупол навреме. Мизинцев каза още, че на 1 април служителите на МКЧК са правели непредвидени спирания по пътя и са се отклонявали от него.

Отново в събота турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи, че Анкара ще окаже подкрепа с кораби кораби за евакуацията на цивилни и на ранени от обсадения Мариупол.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!