Броят на нападенията с нож се увеличава в Германия – особено на гарите, съобщава германското издание „Шпигел“.

Министърът на вътрешните работи Нанси Фейзър призова да се забрани носенето на ножове на обществени места.

Според федералната полиция в Германия тези нападения се увеличават през първите шест месеца на годината – регистрирани са общо 430 инцидента. Само за сравнение – през цялата 2023 г. е имало 777 такива случая.

Федералният министър на вътрешните работи Нанси Фейзер предлага в новия закон за оръжията да се „ограничи носенето и използването на ножове на обществени места“. Изключение обаче ще правят домакинските ножове, които трябва да имат предпазен калъф при закупуването им.

Досега законът в Германия е позволявал на обществени места да се носи нож с дължина на острието до 12 сантиметра. С новите предложения за законови промени тази дължина се свежда до максимум шест сантиметра.

„Искаме да създадем обща забрана за използването на опасни ножове“, обяснява министър Нанси Фейзър. Тя уточнява, че Министерството на вътрешните работи ще представи съответните промени в закона за оръжията много скоро. Фейзер обаче призова общините да ограничат носенето на хладно оръжие във възможно повече обществени зони – не само на гарите и в градския транспорт.

 

Според полицейската статистика през миналата година в Германия е има 8951 случая на опасни и тежки телесни повреди, при които са използвани ножове – било то с цел нараняване или заплаха за нараняване. Ръстът е от 5,6% спрямо предходната година.

В Германия вече са забранени закупуването и притежаването на определени видове ножове – като например тези тип „пеперуда“. Нарушението се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба.

Според Министерството на вътрешните работи ножове с остриета, които се отключват или заключват с една ръка, както и тези с дълги остриета, не бива да се носят извън собствения дом. Засега се планира наказанието за такова провинение да е само глоба.