На всеки четири часа в Италия е извършван побой над пътен полицай, сочи статистиката „Пребити пътни полицаи” на Асоциацията на поддръжниците и приятелите на пътната полиция в Италия, цитирана от БТА.

Обработените данни за първите шест месеца на годината сочат, че жертва на насилие от страна на шофьори са станали 1144 служители, изпълняващи функции по контрол на трафика, което прави по един на всеки четири часа.

Данните включват само случаите, в които пострадалите полицаи са били освидетелствани в отделенията за спешна медицинска помощ.

В Италия упълномощени да осъществяват проверки на моторни превозни средства и техните водачи са служителите на петте национални полицейски корпуса, както и тези на съответните общински полиции, чиито функции са териториално ограничени.

Националните са: Финансова полиция, Карабинерни войски, Полицейски корпус за охрана на местата за изтърпяване на наказания, Държавен корпус за охраната на горите и Държавна полиция, която единствена разполага със специализирана структура Пътна полиция.

Най-много от пострадалите през периода са карабинери - 569 души или 49,7%. Следват служителите на Държавната полиция - 383 души (33,5%) и общинските полицаи - 116 (10,1%). Данните за останалите полицейски корпуси, които включват и пострадали цивилни служители с пълномощия за инспекция и контрол на транспорта, сочат 104 нападнати (9,1%).

Първостепенна причина за агресивността на водачите е употребата на алкохол и наркотици, поотделно или в съчетание. Нападения срещу пътни полицаи под влияние на алкохол са извършили 382 автомобилисти, като при 121 от тези случаи е констатирана и употреба на дрога.

При 276 нападения са били използвани оръжия или средства, които законът класифицира като оръжия при определени обстоятелства. Така например, ако спрян за проверка водач
извърши непредпазлива маневра и нанесе телесни повреди на полицейски служител, неговият автомобил се третира като оръжие.

По географски показател най-агресивни са били жителите на Северна Италия с 486 атаки, следвани от южняците с 374, докато в централните области атаките са 284.

Чужденците са извършители на 476 нападения или 41,6%, което бележи увеличение в сравнение със същия период на миналата година, когато процентът е бил 39,3.

В медийното пространство за тези нападения се пише и говори само ако загине служител, а пребитият полицай не представлява новина, се изтъква в анализа на статистиката.