Испанският оперен певец Пласидо Доминго е заразен с коронавирус. Пробата му е дала положителен резултат. Той съобщи новината в профила си във „Фейсбук“.

"Чувствам се задължен да ви съобщя, че дадох положителен тест за COVID-19. Моето семейство и аз сме се самоизолирали. В момента всички сме в добро здраве, но аз почувствах симптоми на треска и кашлица. Затова реших да се тествам и резултатът се оказа положителен. Моля всички да бъдат изключително внимателни, спазвайте основните указания, като често миете ръцете си, стоите на поне два метра разстояние от друг човек и правите всичко възможно, за да спрете разпространението на вируса. Преди всичко най-важно е да останете у дома, ако можете! Заедно можем да се преборим с този вирус и да спрем настоящата световна криза. Надеждата ни е съвсем скоро да се върнем към нормалното си ежедневие. Моля, следвайте указанията и разпоредбите на местната власт, за да останете в безопасност и да защитите не само себе си, но и цялата ни общност", написа оперният певец в социалната мрежа.

394 нови смъртни случаи вследствие на коронавируса бяха регистрирани само за ден в Испания. Това е драстичен скок на починалите с над 30% само за един ден, съобщиха здравните власти. До момента починалите в страната от COVID-19 са 1720 души. Така Испания е втората най-засегната страна в Европа след Италия.

Само за ден броят на потвърдените случаи на заболяването се е увеличил с 3466 души, или с 14,6% за един ден. Здравните власти предупреждават, че в следващите дни броят на заразените ще продължи да нараства лавинообразно. Страната вече е изправена пред недостиг от легла, след като под интензивни грижи се намират 1785 души.

Премиерът Педро Санчес предупреди, че огнището в страната, което вече е сред най-големите в света, ще продължи да се разпространява и влошава. Испания е издала заповед за ограничаване на свободното придвижване на хора по маловажни причини. Забраната засяга над 46 милиона жители, които могат да отидат само до хранителен магазин, аптека, на работа или лекар, или да разходят кучето си.