15-дневно извънредно положение е обявено в Испания. Това е втората най-засегната от коронавируса страна в Европа. Властите съобщиха, че нарушителите на забраната ще бъдат следени с дронове.

Дронове наистина се използват от полицията в Южна Испания, но не и в Каталуния, където хората са много дисциплинирани, разказа в „Тази сутрин“ нашата сънародница Леда Гачурова, която живее в Барселона.

Нейното семейство е вече трети ден вкъщи, а излизането навън е забранена. До преди 3 дни не се е чувствала паника сред испанците, но такова вече се забелязва.

Хората са започнали да се презапасяват, въпреки че правителството ги успокоява, че има достатъчно продукти. Въведени са ограничения на опашките и броя на хора, влизащи в супермаркетите. Много испанци се оплакват онлайн, че все още са принудени да ходят на работа.

Има 4 области в Испания, които са по-силно засегнати от разпространението на коронавируса. В Каталуния съществува недоволство, защото местните смятат, че там мерките са по-строги, отколкото са в по-засегнати области от заразата като Мадрид. Според много хора столицата е била затворена прекалено късно.

Според Леда причината за бума от заразени в Испания е големият поток от хора, които преминават през Испания.