Жители на битолското село Кравари в Северна Македония издигнаха провокативни плакати по време на посещението на българска делегация в Битоля.

На тях беше изписано „Ръцете ви са кървави“, „Гоце е Македония“,  „Гробищата са пълни с българско приятелство"...

Премиерът Кирил Петков заедно с вицепрезидента Илиана Йотова, външния министър Теодора Генчовска, български депутати и политици от ВМРО присъстваха на откриването на културен център там.

България няма различни позиции по темата за евроинтеграцията на Република Северна Македония (РСМ), заяви Петков.

„Премиерът има различна позиция само с външнополитическия си кабинет по темата“, заяви външния министър Генчовска, която вчера обяви, че България води две външни политики – една на МВнР, и една на Министерския съвет.

И Илияна Йотова коментира, че не може да има две позиции по темата „Северна Македония“.

„Смятам, че министър-председателят ще вземе мерки, защото ако има две гледни точки, това би било много тревожно, бих казала дори опасно, защото олекваме пред нашите ЕС партньори“, подчерта вицепрезидента.

Правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат защитени и те са мостът между двете държави, каза още Кирил Петков.

„Тук трябва да покажем, че по този въпрос не може да се играе партийно, трябва да е национално. Трябва да имаме обединение не само с България, но и с българите в Северна Македония. Те са мостът между двете страни и техните права трябва да бъдат защитени, няма две мнения за това“, заяви премиерът.
В Битоля политиците ни дадоха да се разбере, че София няма да отстъпи от преговорната рамка със Скопие.

Петков посети и далекопровода Битоля-Елбасан, част от коридор номер 8. Според премиера по него България ще може да продава ток на целия регион – чак до Италия.