„За този въпрос не може да се играе междупартийно, трябва да се играе национално и трябва да сме обединени не само в България, но и обединени заедно с българите в Северна Македония“.

Това каза относно евроинетграцията на РСМ българският премиер Кирил Петков, който днес е в Битоля за откриването на Културен център „Иван Михайлов“. С него е външният министър Теодора Генчовска, вицепрезидента Илияна Йотова, депутати и представители на ВМРО.

„Българите в Северна Македония са мост между двете страни и ние трябва да използваме този мост. Техните права трябва да бъдат защитени“, уточни Петков.

В Битоля външният министър Генчовска каза, че с Петков имат една позиция относно Северна Македония, след като вчера обяви, че България води две външни политики – една на МВнР, и една на Министерския съвет. Различията с външонополитческите съветници на премиера, уточни днес министърът.

„Очакваме колегите от РСМ да изпълнят ангажиментите, които трябва да реализират по изпълнение на договора (Договора за добросъседство между България и РСМ). Важни са резултатите“, подчерта Генчовска.