България води две външни политики, заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска след закритото заседание на Народното събрание, на което беше изслушана по темата Северна Македония.

Генчовска обясни, че научава от политиците от Скопие и от външнополитически партньори, че от страна на Министерския съвет има опит за промяна на националната политика на България за Северна Македония: „МВнР не говори за срокове. Има очевидно амбиции до края на френското председателство. Работим много активно с тях, честно да ви кажа, говоря за външнополитическия екип на премиера, има сериозни различия, които се раграничават на база на националната позиция, която външното министерство стриктно спазва“.

На свой ред Мирослав Иванов от ПП посочи, че „че. 15 от Конституцията е пределно ясен, че вътрешната и външната политика се определят от Министерския съвет, а не от даден министър“.

Христо Иванов от ДБ призова за успокояване на страстите: „Темата за Северна Македония е прекалено важна, за да си организиране вътрешнокоалиционни мамби по тази тема. (…) Дали е имало някакви разговори, дали две амбициозни дами не могат да си говорят, дали някой има интерес този личен конфликт да го превърне в политическа вендета, говори само зле за нашата култура“.

Не закъсня реакцията на ГЕРБ през бившия външен министър Екатерина Захариева: „Външният министър не може да бъде в изолация и да научава от медиите или от някъде другаде какво се случва, това е абсолютно недопустимо“.