Европейската комисия и Великобритания публикуваха пълния текст от 1246 страници на споразумението за търговията и сътрудничеството помежду си след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, съобщава БТА. Срокът на преходния период изтича на 31 декември.

Източници от ЕК посочват, че текстът е бил готов за публикуване още вчера, но са решили да го представят след Коледа, за да не усложнява политическата обстановка.

Освен търговския документ, тестът включва споразуменията за ядрената енергия, за обмена на класифицирана информация, за ядрената енергия за граждански цели и редица общи декларации.

„Проектоспоразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство“ означава, че от 23 ч. по Гринуич на 31 декември, когато Великобритания ще напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС, няма да има тарифи или квоти за движението на стоки между двете страни.

Сделката изрично признава, че търговията и инвестициите изискват обстоятелства, осигуряващи равни условия за открита и честна конкуренция. По отношение на финансовите услуги, двигател на британската икономика, двете страни се ангажират да създадат благоприятни условия за развитие на търговията и инвестициите помежду им.

Текстът включва множество подробни анекси, включително за регулациите за произход, риболова, търговията с вино, лекарствата, химическите вещества и сътрудничеството при данните, свързани със сигурността.

Ръководителят на преговорния екип за Брекзит от европейска страна Мишел Барние припомни в „Туитър“, че огласената в четвъртък сделка за свободна търговия е резултат от продължила месеци наред интензивна работа.