Европейският съюз и Великобритания постигнаха споразумение за търговските си отношения само седмица, преди Обединеното кралство да напусне единния пазар, съобщава "Ройтерс".

Днес най-накрая можем да кажем, че развод ще има и той ще е по взаимно съгласие и с бъдеща лоялна конкуренция. Последните часове бяха пълни с дипломатически сблъсъци, но и двете страни отстъпиха по малко. 

"Най-накрая достигнахме до споразумение след дългия и криволичещ път. Това е добра сделка, справедлива, балансирана и отговорна и към двете страни", заяви на пресконференция след преговорите председателят на ЕК – Урсула Гертруд фон дер Лайен.

Двете страни се договориха да запазят зоната за свободна търговия помежду си, няма да отпадне и безвизовият режим.

Гигантският сблъсък между Брюксел и Лондон се оказа не толкова икономически, а политически, особено по темата за риболова в британски води. Предвижда се намирането на трайното решение по въпроса бъде отложено с над пет години.

"Ние си възвърнахме контрола над нашите закони и над нашата съдба. Споровете понякога бяха много ожесточени, но това е добра сделка за цяла Европа, която гарантира работни места и просперитет. Споразумяхме се за разумен преходен период в риболова за 5 години и половина, след което ще имаме пълен контрол над нашите териториални води", каза Борис Джонсън, премиер на Великобритания. 

Няколко дни преговорите се водеха на най-високо ниво – между председателя на ЕК и британския премиер.

Добрата новина трябваше да дойде първо миналата нощ, после тази сутрин.

Наложи се през целия ден дипломатите да четат 2000 страници, пълни с юридическа терминология на английски, защото нямаше време за преводи на езиците на страните членки.

Сагата "брекзит" продължава вече 4 години и половина, а от 31 декември окончателната промяна вече ще е в сила.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!