Украйна променя позициите си за евентуални мирни преговори, каза  говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Ройтерс. Той добави, че не може да си представи Москва да се ангажира с публични преговори с Киев.

"Едно нещо е сигурно: украинците не искат никакви преговори ", добави говорителят на Кремъл.

По думите му през деветте месеца от началото на конфликта Украйна няколко пъти е променила дори позицията си дали иска да преговаря и не може да се разчита на нея.

При това положение според него Москва ще продължи своята "специална военна операция", каза още Песков.

По повод масираните удари, нанесени от Русия на 15 ноември по обекти в Украйна, Песков заяви, че става дума за „инфраструктурни обекти, които пряко или косвено имат отношение към военния потенциал на Украйна и украинския режим“.

Песков заяви, че САЩ са способни да вземат предвид руските тревоги и могат да насърчат Украйна да се върне на масата за преговори, ако искат.

Той заяви, че Москва може да постигне целите си във връзка с Украйна както с военни средства, така и чрез преговори. "Русия е готова и за едното, и за другото", каза Песков.

Москва подробно е запознала Киев със своите цели още при преговорите през март в Турция и "украинците ги знаят добре", допълни той.