Руско НПО твърди, че Владимир Путин е готов да помилва най-малко 50 000 осъдени престъпници и да ги вербува в армията за войната в Украйна.

Сред тях има изнасилвачи, серийни убийци и дори канибал.

Организацията „Русия зад решетките“ има за цел да предостави правна и хуманитарна помощ на граждани, които са изправени пред разследване от руските власти или вече се намират в затворническата система, както и на техните семейства. НПО-то е основано през 2008 г. от журналиста Олга Романова.

По думите ѝ някои от затворниците, с които организацията е работила през годините, могат да бъдат видени на видеоклипове от фронта в Украйна.

„Планът на Путин е да вербува най-малко 50 000 осъдени. Евгений Пригожин, лидерът на армията „Вагнер“, обикаля затворите в страната и обещава на хората свобода ако служат шест месеца в армията“, коментира Романова.

Видеоклипове в социалните мрежи се твърди, че показват Пригожин да обикаля в двора на един от затворите и да се опитват да вербува престъпниците.

„Това е един от най-големите ми кошмари“, казва още тя.

Сред тези затворници има включително серийни убийци, изнасилвачи, педофили и „един човек, който има канибализъм в портфолиото“, разкрива шефът на НПО-то.

Адвокатът на организацията твърди, че тази тактика на вербуване е започнала още през юни и вече две групи от затворници са изпратени на фронта в Украйна.

„Разговаряхме със съпругата на сериен убиец, който е осъден в Кострома. Той трябваше да прекара още пет години зад решетките, но е бил освободен от „Вагнер“, за да се бие на фронта. Сега съпругата му се притеснява, че ще се върне, за да я убие, тъй като подала молба за развод“, коментира Руслан Вакхапов.