Представители на 40 съюзнически страни са поканени да се съберат в Германия във вторник, за да обсъдят нуждите в областта на сигурността на Украйна.

Поканата на американският министър на отбраната Лойд Остин вече е приета от военни министри и високопоставени генерали от 20 страни членки на НАТО. Те ще се съберат в американската военна база "Рамщайн" в Западна Германия, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

На срещата ще бъде обсъден въпросът за помощта, която може да бъде оказана на Украйна, за да бъде засилена нейната военна мощ.

Същевременно американският държавен секретар Антъни Блинкън обсъди с украинския премиер Денис Шмигал допълнителните начини, чрез които САЩ могат да помогнат на Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че съюзниците най-накрая доставят оръжия, които Киев беше поискал. Той допълни, че тези оръжия ще помогнат на Украйна да спаси живота на хиляди хора, предаде Ройтерс.

Зеленски освен това предупреди, че изказването на руски висш военен, че втората фаза на "специалната операция" на президента Владимир Путин е насочена към създаването на "сухопътен коридор" от Донбас чак до Молдова, показва, че Москва иска да нахлуе в други страни.