Все повече стават доказателствата за военни престъпления в Украйна, заявиха от ООН.  Брюксел призова руския президент да отвори в Мариупол хуманитарни коридори за Великден. А Русия обяви за своя цел - сухопътен коридор към полуостров Крим.

Сателитни снимки документират дълги редици от гробове близо до Мариупол. Проследяването на кадрите по дни показва, че са от края на март. Кметът на града обвини руските части, че са погребали там над 9000 цивилни украинци, за да прикрият престъпленията си. 

От Службата на върховния комисар за правата на човека към ООН съобщават за все повече доказателства за военни престъпления.

„Знаем, че действителните числа са много повече, защото все повече се разкриват ужасите в районите на интензивни боеве като Мариупол. Очертава се мащабът на екзекуциите на цивилни в районите, окупирани преди това от руските сили. Трябва да бъде гарантирано запазването на доказателства и на тленните останки“, заяви Равина Шамдасани - говорител на Службата на върховния комисар по правата на човека, ООН

Руското командване обяви, че не само ще окупира целите Донецка и Луганска области, но и ще отвори сухопътен коридор към полуостров Крим. Заяви и че украински бойци и чуждестранни наемници са под "сигурна блокада" в стоманодобивния завод "Азовстал".

Следващата седмица в Москва генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще се срещне с руския президент Путин, за да обсъдят инвазията на Русия в Украйна.