Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви днес, че Вашингтон ще помисли за евентуалното си оставане в ядреното споразумение с Техеран, освен ако бъде доказано, че иранците не го спазват или че то не съвпада с националните интереси на САЩ, предаде „Ройтерс”. 

Матис е изразявал подкрепа за идеята на президента Доналд Тръмп за преразглеждане на сделката с Иран, ограничаваща ядрените програми на ислямската република. Въпреки това позицията на шефа на Пентагона е доста по-позитивна от тази на Тръмп, който през 2015 г. окачестви като "смущаващо" споразумението между шестте световни сили и Иран. 

"Ако можем да потвърдим, че Иран спазва споразумението, ако можем да определим, че това е от наш най-голям интерес, тогава със сигурност ще останем в него", каза Матис пред Сената.

Той е убеден, че "отсъствието на признаци за противното" би накарало президента да помисли дали САЩ да останат страна в споразумението. 

Засега няма официален коментар от Белия дом след изявленията на министъра на отбраната. Ако до 15 октомври Тръмп не удостовери, че Иран спазва споразумението, започва да тече 60-дневен срок, през който Конгресът трябва да реши дали да наложи отново на Техеран санкциите, които бяха отменени заради споразумението.