Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски реагира на откриването на клуб "Ванчо Михайлов" в Битоля, заявявайки, че въпреки че културните центрове навсякъде в демократичния свят са стъпка към приобщаването на народите и техните култури, наименуването на културните институции според доказано сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война не служи на тази благородна кауза.

Реакцията на Пендаровски е след вчерашната церемония в клуба в Битоля, на която се яви българска делегация, водена от премиер Кирил Петков.

„Без да оспорваме доброто намерение на премиера Петков, вчера в Битоля българската делегация включваше двама представители на бившето правителство в София, които бяха най-явните противници на пътя на Македония към Европа. „С тяхното присъствие и изявления посланията за добросъседство и сътрудничество, отправени от българския министър-председател, бяха сведени до минимум“, каза Пендаровски.

Държавният глава припомня, че идеята за създаване на комисия от историци през 2017 г. е била да се намери компромис по отношение на исторически събития и личности, които трябва да се празнуват съвместно както от македонския, така и от българския народ.

„За съжаление, вчера в Битоля беше направен опит за представяне на доказан сътрудник на нацисткия режим на Хитлер като мост за сближаване между двете страни. Сигурен съм, че нито македонският, нито българският народ вярват, че характерът и (в) работата на Ванчо Михайлов могат да допринесат в тази посока", заявява държавният глава.

Днес премиерът Димитър Ковачевски каза, че правителството стои зад свободните убеждения на всички граждани, но очаква същия подход и реципрочност за българските граждани с македонско самосъзнание. Ковачевски коментира и името на клуба на спорната историческа личност.