Визитата на министър председателя Кирил Петков, както и на вицепрезидента Илияна Йотова на външния ни министър Тодор Генчовска и на депутати от парламентарно представени партии не премина без провокации.

Вчера жителите на битолското село Кравари посрещнаха българската делегация с плакати, на които имаше изписани обидни квалификации. При откриването на културен център в Битоля министър-председателят Кирил Петков заяви, че трябва да има гаранции за спазването на правата на българите. От своя страна Теодора Генчовска предупреди отново Скопие, че трябва да спазва Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 година. Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че влизането на Скопие в Европейския съюз в европейското семейство е най-тежкият компромис от наша страна, който ние трябва да решим.

След историческото посещение на Петков в Битоля, от Министерския съвет разпространиха и позиция по отношение на темата дали има две позиции на българската държава по казуса Северна Македония.

От Министерския съвет пишат, че политиката на българския кабинет се определя и осъществява от министър- председателя съгласно Конституцията на България. 

Във втория ден от посещението си в Северна Македония, вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесе венци пред паметника на загиналите 15 български туристи при потъването на кораба "Илинден" през 2009 г. в Охридското езеро. По-късно през деня Йотова ще посети и дневен център за деца с аутизъм в града.

По-рано пред българската общност в Битоля вицепрезидентът бе категорична, че трябва да има гаранции за правата на българите в Северна Македония, за да се даде зелена светлина на Скопие за присъединяване към ЕС.

Според вицепрезидента са необходими и ясни индикации, че Скопие спазва Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, подписан през 2017 г.