Политиката на кабинета се осъществява от премиера, уточняват в специална позиция и от Министерския съвет. Поводът отново е Северна Македония и твърденията, че съветниците от външнополитическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков водят самостоятелна външна политика по темата.

От правителството уточняват, че експертизата на съветниците се ползва единствено и само за реализирането на политиките от страна на премиера и задачите, които поставят той.

В Република Северна Македония също имаше реакции на българската визита. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски посъветва Кирил Петков да покаже добросъседство, като „започне да открива македонски културни центрове в Сандански и в Благоевград“.

Думите му идват в отговор на откритият вчера в Битоля български културен център, а на който присъстваха голяма част от политическия ни елит и представители на парламентите партии.

По-рано през деня вицепрезидентът Илияна Йотова посети паметника на загиналите 15 български туристи край Охридското езеро, поставен в тяхна памет, след като през 2009 г. потъна корабът „Илинден“. Тя поднесе венци, а също успя и да се срещне с представителите на българската общност тук.