България няма да каже „да“ за членството на  Северна Македония в ЕС, докато не са гарантирани правата на българите. Това заяви в Охрид вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Най-накрая българската държава застава зад това да имат работа, да не бъдат сегрегирани напълно тогава, когато потърсят работно място само за това, че декларират, че са от български произход“, посочи като пример тя.

„Доста неща научихме за преброяването. Аз за първи път разбирам, че тази сравнително много малка цифра, която се получи, идва от факта, че на определени места, когато хората декларират български произход, властите са поискали показване на български документи. Това не съществува като изискване предварително, към представителите на етнически групи в Република Северна Македония такива изисквания не са предвидени“, обясни вицепрезидентът.

„Всички институции и ще продължим да работим за защита на тези права. Ще продължаваме да настояваме пред европейските институции, че България няма как да каже „да“ по напредъка за членството на република Северна Македония, докато тези отношения не бъдат регулирани“, заяви Йотова.

По думите й гаранциите за това не могат да бъдат устни. „Пет години след подписване на Договора за добросъседство почти нищо не се е случило в това отношение. За съжаление и в много други части от текстовете на Договора“, отбеляза тя.