Първи в света смъртен случай след повторно заразяване с коронавирус. 89-годишна жена в Нидерландия е починала, след като е прекарала COVID-19 отново. Жертвата е имала придружаващи заболявания, включително рак.

Досега в света са регистрирани 23 случая на повторно заразяване. 20 души са излекувани, а двама още се лекуват.

Американски лекари съобщиха за мъж, който се е заразил втори път с много по-тежко преминаваща инфекция от първата. Според медиците второто заразяване е независимо от първото, т.е. вирусът не е бил „спящ“ в тялото на американеца от Невада. При сравнение на генетичния код на двете проби показва значими различия, които според учените, не могат да са от едно и също заразяване. 

25-годишният мъж е имал нужда от хоспитализация, след като белите му дробове не са доставяли необходимото количество кислород из тялото му. Той не е имал придружаващи заболявания, нито имунни дефекти, които биха го направили особено уязвим за COVID-19.

Имунолози от Университета в Невада съветват дори преболедувалите COVID-19 да спазват всички препоръки на здравните власти за спазване на дистанция, носене на предпазни маски и поддържане на добра хигиена. Причината е, че все още не знаем достатъчно за имунитета, който изграждаме срещу вируса.

Същевременно генералният директор на Световната здравна организация изключи възможността за изграждане на стаден имунитет като отговор срещу пандемията от коронавирус.

Броят на заразените с COVID-19 по света вече надхвърли 37 милиона. Над 1 милион са починали от болестта.