Ново мащабно проучване във Великобритания цели да разбере повече за имунитета, който придобиват хората след боледуване от COVID-19, пише Би Би Си. Другата цел на проучването е да се открият точните причини защо при едни пациенти болестта протича с тежки симптоми, а други дори не се разболяват.

Учени от общо 17 лаборатории са получили 6,5 млн. паунда за да изучат имунния отговор след новия коронавирус. Новият „Британски консорциум за коронавирусна имунология“ вече работи и е изправен пред много неизвестни.

Имунитет и COVID-19

До момента проучванията за имунитета след преболедуване от новия коронавирус дават различни и не особено щастливи резултати. Според повечето изследвания антителата се откриват в човешкото тяло в продължение на едва няколко месеца след боледуване, след което изчезват.

Въпреки това някои имунолози са категорични, че антителата не са от съществено значение при създаването на имунитет за COVID-19, а т.нар. Т клетки.

Т клетките отново са вид антитела, които запомнят вируса, с който сме се сблъскали. Те са по-трудно откриваеми в тялото ни, но предоставят защита при повторно заразяване, което вероятно ще протече значително по-леко.

Преди дни беше съобщено за няколко случая на пациенти, които са се заразили повторно с новия коронавирус. Това повдига редица въпроси относно разработването на ваксини и медикаменти.

Новото проучване

„Имунният отговор на тялото за даден вирус е това, което определя как ще се развие болестта след като се заразим. Това означава, че имунният отговор определя колко ще бъдем болни, дали инфекцията ще бъде сериозни, колко време ще бъдем предпазени след това и как ще реагираме на потенциална ваксина“, коментира проф. Мала Маини, вирусен имунолог от Лондон и водеща новото проучване.

По думите й имунният отговор на леките до средно-тежки инфекции с COVID-19 е „по учебник“.

Целта на проучването в този смисъл е да открие защо някои хора се разболяват по-тежко от новия коронавирус и каква е ролята на имунната система при тях.

Относно първия официално документиран случай на повторно заразяване, от консорциума коментират, че все пак това е един от милиони болни.

„Това е един случай от милиони. Притеснително е, че имунитетът изчезва след време, но това, че пациентът не е развил тежки симптоми при второто боледуване е окуражаващо“, коментира проф. Пол Мос, главен следовател от университета в Бирмингам и част от новия консорциум.

Учените ще проверят и данните дали някои хора имат имунитет към новия коронавирус без да са се срещали с него. Няколко независими едно от друго проучвания вече установиха, че част от хората имат имунен отговор благодарение на предишни коронавируси, с които са се срещали през годините.