Екипи от учени от цял свят, които наблюдават имунната реакция на преболедувалите от новия коронавирус твърдят, че има данни за „продължителен и силен имунитет“, сочат последни прочувания, цитирани от „Ню Йорк таймс“.

Антитела, чиято цел е да преборят коронавируса както и специфични имунни клетки като В и Т клетки, които разпознават вируса, остават с месеци в телата на вече преболедувалите. Това е окуражаващо откритие, което сочи, че може би е възможно да няма повторно заразяване с COVID-19.

„Точно това се надявахме да видим“, заяви имунологът Марион Пепър от университета във Вашингтон и автор на едно проучванията, което предстои да бъде публикувано в списание „Нейчър“. „Всички налични части от пъзела са на място, за да се получи накрая истинска имунна реакция“, казва тя.

Макар учените да не могат да предвидят точно колко време ще трае този имунен отговор, много експерти смятат, че данните са добра индикация за реакцията на човешкото тяло.

Въпреки това експертите са категорични, че защитата от повторна инфекция не може да бъде потвърдена на 100%, защото липсват достатъчно данни.