„Изглежда, че през последната седмица има трайно намаляване на броя на новорегистрираните случаи на коронавирус у нас. Това би трябвало да говори за една тенденция. Абсолютният брой на активните случаи намалява, тоест броят на излекуваните е по-голям. Надявам се това да продължи“.

Това коментира в „Тази сутрин“ имунологът доц. Велизар Шиваров. Само 32 са новите случаи на заразени с COVID-19 в страната за последното денонощие. Направени са и малък брой тестове в сравнение с предишните дни - 781.

„Според мен температурата не е съществен фактор за по-малкият брой заразени. По-съществено е слънчевото греене и ултравиолетовите лъчи. Друг съществен фактор е, че е месец август и плътността на населението намалява в големите градове. Всички тези фактори виждаме като отражение в тази тенденция“, обясни още имунологът.

По думите му през лятото има тенденция тези заболявания да протичат по-леко.

„Това е така поради две причини. Първата е, че имунната система има различна реактивност в зависимост от сезона. Това е особено отчетливо в умерените географски ширини като нашата. Другата особеност е, че склонността към образуване на съсиреци в кръвта е по-ниска през лятото, отколкото през зимните месеци“, обясни доц. Велизар Шиваров.

Той каза още, че няма механизъм, по който да направим имунната си система по-силна при нормално развиващ се човек.

„Има хора, които имат вродени дефицити, които ги правят по-податливи на инфекции“, допълни доц. Шиваров.