Възможно е някои хора да имат защита срещу новия коронавирус и болестта, която причинява – COVID-19, без да са боледували и без да са имали досег с вируса преди, сочи изследване, публикувано в списанието „Сел“.

Човечеството вече седем месеца живее в глобална пандемия. Учените са натрупали доста информация за новия коронавирус, но един от най-големите въпроси остава – защо някои хора се разболяват тежко и умират от COVID-19, а други въобще не разбират, че са болни или въобще не се заразяват.

Доказано е, че има различни предразполагащи обстоятелства, които могат да усложнят болестта, но според проучването част от хората може да имат и някакъв вид защита без никога да са се срещали с новия коронавирус.

Как работи имунната система срещу COVID-19?

Има два вида имунна система – вродена и адаптивна.

Вродената обикновено е първата защита на тялото ни срещу вируси и бактерии. Част от нея са и физически бариери, като кожата, например.

Адаптивната имунна система е тази, която засича вече навлязъл в тялото ни вирус и започва да създава специфични антитела, които да се борят с него.

Голямо значение има работата на имунните клетки Б, които откриват вирус в тялото, закачат се за него и започват да произвеждат специфични антитела. Именно от тези Б клетки идват антителата, които се засичат при преболедувалите от COVID-19.

За жалост няколко проучвания доказаха, че имунитета след боледуване е доста краткотраен и не предоставя сериозна защита.

За щастие, обаче, не само антителата са единственото оръжие на имунната система срещу COVID-19. Специфичните Т клетки, които идват в три варианта, се създават от тялото след конкретна инфекция и спомагат да предотвратяване на следващи такива. Една от тези Т клетки помага на тялото ни да запомни конкретния вирус, за да го разпознаем отново, а другите две – издирват и унищожават Sars-CoV-2.

Случайно откритие

Алесандро Сет от Центъра за инфекциозни заболявания и института за разработка на ваксини на Ла Йола и Шейн Коти откриват случайно такива Т клетки в кръвта на хора, които никога не са имали контакт с новия коронавирус.

Авторите на проучването започнали експеримент с кръвна плазма на пациенти, взета между 2015 и 2018 г. Сет и Коти с изненада открили, че около половината от кръвните проби всъщност имали някаква защита срещу новия коронавирус.

Нито един от пациентите няма как да е имал контакт с новия вирус, тъй като той се появи в края на 2019 г.

Според учените е възможно тази реакция на Т клетките да се дължи на контакт с други близки по вид коронавирус – тези, които причиняват настинките всяка година.

„Вълнуващото е, че тези резултати са потвърдени и на други места – в различни лаборатории с други техники. Това показва, че наистина има научна база за изследване в тази посока, тъй като данните ни бяха потвърдени независимо от няколко други лаборатории и проучвания“, коментира Сет.

Какво означава това за ваксината и стадният имунитет?

Учените са категорични, че откритите Т клетки могат да отворят вратите към нов тип ваксина срещу COVID-19.

До момента всички ваксини, които са на различен етап тестване са базирани на създаване на антитела. Ако обаче ваксината може да доведе до „трениране“ на Т клетките ни да разпознават вируса, това би означавало двойна защита срещу новия коронавирус.

Стадният имунитет, който за момента изглежда невъзможен заради несъздаването на имунен отговор у преболедувалите от COVID-19, също подлежи на преразглеждане.

Ако част от световното население има вроден имунитет с Т клетки, това означава, че за достигане на стаден имунитет са нужни много по-малко преболедували и болни.

Учени спекулират, че това може да означава, че по-скоро ще достигнем до този момент и боледуването от COVID-19 ще започне да намалява.