Щамът на COVID-19, който циркулира в момента е по-заразен от този, който се появи в Китай. Това показва ново проучване на научното сп. Cell, публикувано в DW. Резултатите показват още, че вирусът в момента се предава много по-лесно, отколкото предишното проявление на вируса. 

„Смятам, че лабораторното изследване показва, че вирусът има мутация, която му позволява да се размножава по-добре. Нямаме доказателства дали това влошава здравословното състояние на човек, просто изглежда, че вирусът репликира по-добре и е по-лесно преносим “, смята топ US инфекционистът Антъни Фаучи. 

От три до шест пъти по-заразен 

Изследователи от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико и университета „Дюк“ в Северна Каролина си партнират с изследователска група в Шефилд, Великобритания. Учените открили, че настоящият вариант на вируса – D614G – има малка, но значителна промяна в протеина на повърхността на вируса, с помощта на който той нахлува и заразява човешките клетки. 

Изследователският екип провел допълнителни експерименти, анализирайки данни за 999 британски пациенти, хоспитализирани с COVID-19. Те наблюдавали, че тези с новия вариант имат повече вирусни частици в тях, но това не оказва влияние върху тежестта на заболяването им. 

Междувременно лабораторните експерименти показали, че вариантът е три до шест пъти по-способен да зарази човешките клетки. 

Бъдещето на вируса все още е неясно 

На този етап проучванията все още не могат да дадат ясен отговор какво ще бъде бъдещето на заразата. Според експертите, въпреки че COVID-19 се смята за по-заразен, има възможност предаването между хората да бъде ограничено.,      

Вирусологът от Университета в Йеил – Нейтън Грубо, който не е участвал в проучването, посочва, че резултатите не трябва да променят разбирането на обществото за коронавирусната инфекция.